BBC cauta modalitati de control al televizorului prin intermediul mintii

Smart TV-urile ofera o gama larga de functii avansate, insa acestea sunt destul de greu accesibile cu o telecomanda cu butoane, mai ales pe interfetele grafice implementate in ultimul timp. O solutie a fost dezvoltarea telecomenzilor cu scroll si touchpad, dar nici acestea nu sunt foarte comode.

Din dorinta de a rezolva aceasta problema, dezvoltatorii diviziei digitale si ai studioului user experience de la BBC au realizat un proiect numit Mind Control TV, sustinand faptul ca cea mai usoara modalitate de a controla un Smart TV este puterea mintii.

Astfel au creat un dispozitiv experimental ce are forma unui headset caruia i-au integrat doi senzori ce detecteaza undele cerebrale ale detinatorului. Semnalul este transmis apoi catre aplicatia iPlayer careia i-au adus mici modificari pentru a putea fi controlata prin tehnici de meditatie si concentrare.

Participantii la experiment au fost ajutati cu un indicator grafic si au trebuit sa aleaga intre cinci programe TV evidentiate timp de 5 secunde fiecare. Pentru a selecta unul dintre programe este nevoie ca nivelul de concentrare sa fie crescut in momentul in care programul este evidentiat.

mind-control-b

In stanga ecranului se va afla un indicator ce ilustreaza nivelul activitatii cerebrale, posesorul controller-ului fiind nevoit doar sa se concentreze pentru a putea mari indicatorul atunci cand doreste sa efectueze o comanda.

Deocamdata sistemul se afla in faza experimentala si nu ofera acuratetea necesara pentru a diferentia intre comenzi mai complexe cum ar fi sus, jos, stanga, dreapta, insa in viitorul apropiat s-ar putea bucura de imbunatatiri. Oficialii BBC sustin ca astfel de tehnologii ar putea fi folosite si de oamenii cu dezabilitati pentru a controla device-urile din apropiere.

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?