Un nou tip de acumulator este dezvoltat de cercetatorii Universitatii Stanford

Aproape toate dispozitivele electornice folosesc pentru alimentare baterii de tipul Li-Ion dar aceasta tehnologie se apropie de punctul maxim al evolutiei, iar cercetatorii incearca sa gaseasca noi alternative pentru acumulatorii Li-Ion.

Cercetatorii de la Universitatea din Stanford au reusit sa dezvolte un nou tip de acumulator ce are rolul de a inlocui tehnologia Li-Ion. Materialul principal folosit pentru dezvoltarea acestui acumulator este aluminiul, iar acest material are sanse mult mai mici de a lua foc in cazul deteriorarii decat o baterie de tipul Li-Ion.

Chiar daca aceasta tehnologie, Al-Ion, ofera o tensiune de doar 2 volti fata de 3.6 volti minimul acumulatorilor Li-Ion, ea ofera o durata de viata mult mai mare decat in cazul acumulatorilor actuali. Mai exact acest acumulator Al-Ion poate fi incarcat de 7500 de ori pana incepe sa se deterioreze capacitatea acumulatorului.

Din pacate momentan tehnologia nu va putea fi folosita pe smartphone-uri sau tablete deoarece densitatea energetica a acumulatorului este de doar 40W/kg, iar in cazul Li-Ion ei au o densitate de 100-200 W/kg. Un alt avantaj al bateriilor Al-Ion este costul foarte mic de productie, iar cercetatorii spun ca aceste baterii vor putea alimenta in viitor masinile electrice deoarece timpul de incarcare este unul foarte mic ajungand la 100% in doar 1 minut.

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?